Neurociència Cognitiva, nou blog divulgatiu

Neurociència cognitivaDes de fa diverses dècades, l’estudi del cervell ha patit una revolució. El nombre de publicacions científiques relacionades amb el cervell s’ha multiplicat fins al punt de ser impossible de seguir tots els avenços en aquest camp. Tot aquest coneixement ha permès crear una nova disciplina científica, anomenada neurociència. La Neurociència consisteix en l’estudi del funcionament cerebral mitjançant sofisticats sistemes de neuroimatge (EEG, fMRI, magnetoencefalografia, PET…).

Un dels avantatges d’estudiar el cervell amb aquestes noves tècniques d’imatge és que permeten visualitzar en temps real com s’activen les diferents parts del cervell quan es realitza una tasca. Fins a l’aparició d’aquestes tècniques d’imatge, es comparava el cervell amb una caixa negra. No sabíem què passava al seu interior. Però ara, es comencen a comprendre millor els mecanismes bàsics de processos cognitius com ara l’atenció, la memòria o l’aprenentatge. Per tant, l’estudi d’aquests processos cognitius bàsics es diu neurociència cognitiva.

Aquest coneixement científic permet a posteriori crear o millorar el tractament de les malalties mentals, tant si la patologia a tractar és un dèficit d’atenció en un nen com la malaltia de Parkinson en un ancià. En ambdós casos, una de les vies danyades en el cervell és comú, i la seva conseqüència és la disfunció dopaminèrgica en els ganglis basals. Tots aquests canvis científics i tecnològics ens obliguen a una ràpida adaptació a aquest nou escenari.

Aquest mateix any, en un estudi d’IESE sobre les característiques dels hospitals del futur, el professor J. Rivera en col·laboració amb l’Hospital Clínic i l’Hospital Karolinska van establir les característiques d’aquests nous hospitals. Els hospitals del futur tenen per davant reptes que només podran superar si aconsegueixen situar-se en una posició clau dins de la cadena de valor del sistema sanitari. Per superar aquest repte, els autors de l’estudi proposen que els hospitals han de tenir la capacitat d’incorporar nous professionals procedents d’altres disciplines (neurocientífics, informàtics, enginyers… ) que en equips multidisciplinaris, desenvolupin protocols clínics d’investigació. Aquestes investigacions permetran generar evidència científica aplicada a la millora de la salut del pacient.

El nostre repte com a hospital que vol sumar-se a aquest canvi de paradigma, és la creació d’una unitat de recerca, un Laboratori d’Observatori de Neurociència Aplicada que rebrà el nom de ONA LAB, que permeti estudiar i difondre les últimes novetats i avenços en el camp de la neurociència cognitiva. Gràcies a la col·laboració entre investigadors, universitats i l’equip de professionals de la Fundació Nou hospital evangèlic, esperem crear sinèrgies per investigar en neurociència cognitiva.

El nostre primer pas és crear aquest blog divulgatiu que sigui accessible tant per als pacients com per als seus familiars. Un repte que ens estimula i ens fa il·lusió. Esperem que el blog pugui ser d’ajuda en el procés de comprensió i acceptació de les malalties mentals.
Per Jaume Guilera, MD.

This post is also available in: Spanish