,

DESCOBRINT EL CERVELL: EL NUCLI ACCUMBENS, RECOMPENSA I DOPAMINA

oldsjamescDurant la dècada dels 50, James Olds i Peter Milner van fer una gran aportació a l’estudi dels mecanismes de recompensa cerebral. Mentre es disposaven a estudiar els cicles de son-vigília en animals, a causa d’un error, van poder entendre millor el paper del nucli accumbens. Per al seu estudi, van implantar elèctrodes en diferents parts de la base mitjana del cervell de rates, i per casualitat, en una d’elles, un elèctrode es va quedar una mica desplaçat respecte a l’objectiu inicial.

La rata es trobava en una caixa quadrada i cada vegada que s’acostava a la cantonada “A”, se li aplicava una petita descàrrega elèctrica directament en el cervell. Després de poques repeticions, l’animal només volia anar cap aquest punt per rebre la seva rampa. Els investigadors van pensar que havien descobert un punt cerebral que quan s’estimulava, produïa una gran curiositat; però, passats diversos assajos van veure que la “curiositat” no desapareixia, i que podien guiar la rata a qualsevol part de la caixa només amb les petites descàrregues elèctriques.

Per continuar amb el seu estudi, van introduir la rata en una caixa de Skinner (una caixa amb una palanca que ha de ser polsada per l’animal per obtenir un estímul). En aquest cas, quan la rata premia la palanca, rebia la descàrrega a través de l’elèctrode inserit en el seu cervell. Després de diversos intents, la rata va arribar a autoestimular-se fins a 7.000 vegades per hora. Era tal punt la seva obsessió per la palanca, que preferia rebre la seva descàrrega abans de menjar, beure o practicar sexe. En aquest moment van creure que el que estaven activant era un punt de plaer, però, era només això?

Realment el que s’estava activant a través de l’elèctrode era l’àrea tegmental ventral, una estructura que connecta directament a través de neurones dopaminèrgiques amb el Nucli Accumbens. Aquest nucli, durant diversos anys, ha estat relacionat amb l’aprenentatge per recompensa, ja que es creia una peça clau a l’hora d’aprendre comportaments tant positius (per reforç) com negatius (per evitació), ja que està associat a àrees cerebrals relacionades amb les emocions, la memòria i les conductes motores. Un dels neurotransmissors que es sintetitzen en el nucli accumbens és la dopamina. La dopamina ajuda a enfortir les connexions neuronals implicades en les conductes motivades per la recompensa. La dopamina també es relaciona amb drogues com les amfetamines i la cocaïna. Aquestes drogues produeixen un augment dels nivells extracel·lulars de dopamina en el nucli accumbens.

La dopamina del nucli accumbens té diferents funcions. La primera és l’augment del nivell d’excitació del cervell davant de nous estímuls de recompensa. El segon, és la seva capacitat de generar el senyal de recompensa enfront de l’estímul nou (juga un paper fonamental en el condicionament instrumental). Encara que també se li ha implicat en la codificació dels estímuls aversius. Alguns autors suggereixen que el paper del nucli accumbens és fonamental per a les integracions sensoriomotores que faciliten les respostes adaptatives en un context de recompenses flexibles o canviants. En canvi, les respostes d’enfocament instrumental fix (hàbits), solen implicar al sistema dopaminèrgic nigroestatal més que al sistema dopaminèrgic del meso-accumbens.

 

BibliografIa

 

Carelli, R. M. (2002). The Nucleus Accumbens and Reward: Neurophysiological Investigations in Behaving Animals. Behavioral and Cognitive Neuroscience Reviews, 1(4), 281-296.

 

Ikemoto, S., & Panksepp, J. (1999). The role of nucleus accumbens dopamine in motivated behavior: a unifying interpretation with special reference to reward-seeking. Brain Research Reviews31(1), 6-41.

 

Olds, J. (1958). Self-Stimulation of the Brain. Science, 127, 315-324.

 

Olds, J. & Milner, P. (1954). Positive reinforcement produced by electrical stimulation of septal area and other regions of rat brain. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 47(6), 419-427.